Home  /  Allese-commerce  / Van productaanbevelingen tot chatbots: hoe AI de e-commerce klantreis verbetert

Van productaanbevelingen tot chatbots: hoe AI de e-commerce klantreis verbetert

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft een groot deel van de menselijke ervaring getransformeerd – van de arbeidswereld tot onze winkelgewoonten.

U zult misschien geschokt zijn als u hoort dat de marktomvang van AI vandaag de dag 207 miljard dollar bedraagt ​​en tegen 1.85 naar verwachting zal groeien tot 2030 biljoen dollar, volgens de laatste prognoses. Dat verschil vertegenwoordigt een aanzienlijke kans voor uw e-commercebedrijf om de trend voor te blijven, uw rivalen te verslaan en uiteindelijk uw bedrijfsresultaten te vergroten.

Een populair voorbeeld van AI is het gebruik van chatbots in e-commerce. Chatbots kunnen routinematige klantenservicetaken uitvoeren, zoals het beantwoorden van veelgestelde vragen en het afhandelen van klachten van klanten, allemaal in een oogwenk, waardoor menselijke klantenservicemedewerkers de tijd krijgen om complexere vragen af ​​te handelen, waardoor de wachttijden voor klanten worden verkort en de algehele klanttevredenheid wordt verbeterd. 

Als je van deze voordelen wilt profiteren, is het van cruciaal belang om een ​​marketingstrategie te ontwikkelen die AI omvat. Dit artikel bespreekt enkele van de meest opwindende gebruiksscenario’s voor AI in 2023, zoals gepersonaliseerde diensten, stroomlijning van de toeleveringsketen, optimale prijsstructuren, en meer.

We duiken in het e-commerce-klanttraject en onderzoeken hoe AI gepersonaliseerde diensten kan bieden, uw toeleveringsketens kan stroomlijnen, optimale prijsstructuren kan berekenen en meer.

Afbeeldingsbron: Statista.com

Hoe u AI kunt gebruiken in e-commerce: 8 gebruiksscenario's

Een van de meest opwindende aspecten van AI-technologie is het snelle tempo waarin deze zich ontwikkelt. Dit betekent echter ook dat het een uitdaging kan zijn om op de hoogte te blijven van trends.

Door enkele van de nieuwste brancheveranderende oplossingen en innovatieve toepassingen te verkennen, kunt u echter inspiratie opdoen om het e-commerce-klanttraject te verbeteren.

We duiken in het e-commerce-klanttraject door het in kaart te brengen en te onderzoeken hoe AI gepersonaliseerde diensten kan bieden, uw toeleveringsketens kan stroomlijnen, optimale prijsstructuren kan berekenen en meer.

Product aanbevelingen

Productaanbevelingen zijn een essentieel onderdeel van de e-commerce-klantervaring, en AI heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop dit wordt gedaan. Door het gedrag en de voorkeuren van klanten te analyseren, kunnen AI-algoritmen hierin voorzien zeer gepersonaliseerde aanbevelingen die de algehele klantervaring verbeteren.

Hier is hoe het werkt:

  • Collaboratieve filtering: Bij deze techniek wordt gekeken naar de aankoopgeschiedenis van klanten met vergelijkbare voorkeuren en worden producten aanbevolen die zij ook hebben gekocht. Misschien heb je dit al eerder gezien in de vorm van een 'Klanten kochten ook'-sectie bij het afrekenen.
  • Op inhoud gebaseerde filtering: Bij deze methode wordt gekeken naar de kenmerken van producten die een klant al heeft gekocht. Als uw product bijvoorbeeld AA-batterijen nodig heeft, zal het algoritme u deze batterijen waarschijnlijk ook voorstellen.
  • Natuurlijke taalverwerking: AI kan ook productbeschrijvingen en gebruikersrecensies analyseren, waardoor een extra personalisatielaag wordt toegevoegd aan de unieke voorkeuren van een klant.

Samen zorgen deze methoden voor zeer nauwkeurige aanbevelingen op basis van feitelijke gegevens, waardoor de kans groter wordt dat een potentiële klant een aankoopbeslissing neemt. 

Bron afbeelding: Walmart.com 

Chatbots voor klantenservice

Chatbots lijken een ware rage te zijn, vooral sinds de langverwachte lancering van OpenAI's ChatGPT-4 in maart 2023. Van alle opwindende gebruiksscenario's van generatieve tekstprogramma's is één toepassing in e-commerce het gebruik van klantenservice-chatbots.

Chatbots kunnen routinematige klantenservicetaken uitvoeren, zoals het beantwoorden van veelgestelde vragen en het afhandelen van klachten van klanten – allemaal in een mum van tijd. Hierdoor kunnen menselijke klantenservicemedewerkers meer complexe vragen afhandelen, waardoor de wachttijden voor klanten worden verkort en de algehele klanttevredenheid wordt verbeterd.

Bovendien kunnen chatbots klantgegevens gebruiken om hun antwoorden te personaliseren, waardoor de klantenservice-ervaring beter op elk individu wordt afgestemd. Naarmate deze programma's steeds geavanceerder worden, zullen uw klanten op een dag misschien niet eens meer weten of ze met een mens of een robot praten.

Op dezelfde manier kunt u chatbots in uw sms-apps voor bedrijven implementeren om de productiviteit te verhogen en fouten in de communicatie te verminderen.

Gepersonaliseerde e-mailmarketing

Kunstmatige intelligentie wordt veel gebruikt in gepersonaliseerde e-mailcampagnes om merken te helpen gerichte en relevante berichten naar hun klanten te sturen. Als je ooit een e-mail van een merk hebt ontvangen, is de kans groot dat deze op een of andere manier door AI wordt aangedreven.

Hoe precies? Welnu, AI-algoritmen kunnen uw browsegeschiedenis en aankoopgedrag analyseren om inhoud samen te stellen die u persoonlijk aanspreekt. Zodra de AI er bijvoorbeeld achter komt dat u een nieuwe ouder bent, ontvangt u waarschijnlijk unieke en relevante speciale aanbiedingen, zoals kortingen op babykleding of kinderwagens.

Bron afbeelding: e-mail van ethique.com

Bovendien kan AI u begeleiden bij de timing van e-mailcampagnes, zodat berichten op het optimale tijdstip worden verzonden voor maximale impact, zoals de uren waarop een individuele klant eerder uw online winkel heeft bezocht.

Door gepersonaliseerde e-mails te sturen die relevant zijn voor de interesses en behoeften van een klant, kunnen merken hun openingspercentages en klikfrequenties verhogen en uiteindelijk de omzet verhogen.

Als je op zoek bent naar een andere manier om de gebruikerservaring van je website te verbeteren, overweeg dan om je Instagram-feed op je website in te sluiten. Hierdoor kunnen uw klanten een kijkje krijgen in de persoonlijkheid van uw merk en kunnen ze betrokken blijven bij uw inhoud, zelfs als ze niet actief aan het winkelen zijn. 

Beeldherkenning voor productzoekopdracht

AI-beeldherkenning introduceert een nieuwe functie voor shoppers: zoeken naar producten.

Er zijn een aantal manieren waarop dit kan werken:

  1. Een klant kan een foto maken van een artikel in een van uw fysieke winkels, en de AI zal de online pagina van dat product vinden.
  2. Een klant kan een foto maken van alles in zijn huis, en de AI kan soortgelijke artikelen voorstellen op basis van het uiterlijk.

Een ander voordeel van AI-aangedreven beeldherkenning in e-commerce is dat het het aantal handmatige taken voor online retailers kan verminderen. In plaats van elk product handmatig te taggen met specifieke trefwoorden, kan beeldherkenningstechnologie bijvoorbeeld producten automatisch taggen op basis van de kenmerken die het in de afbeelding detecteert.

Over het geheel genomen besparen oplossingen voor beeldherkenning tijd voor het winkelend publiek en detailhandelaren, en het is iets dat u ongetwijfeld wilt overwegen toe te voegen. Dat gezegd hebbende, hebt u een snelle en betrouwbare, ontkoppelde architectuurservice nodig om deze functies adequaat te ondersteunen.

Bron afbeelding: indatalabs.com

Voorspellende analyses voor voorraadbeheer

‘Voorspellende analyses’ is in wezen een mooie term voor het gebruik van gegevens om voorspellingen te doen over de toekomst. In e-commerce kan dit ongelooflijk handig zijn voorraadbeheer.

Door een AI-tool voor voorspellende analyses te implementeren, kunt u het voorraadbeheer onder controle houden, zodat u nooit zonder voorraad komt te zitten of te veel voorraad aanhoudt.

AI-algoritmen analyseren bijvoorbeeld vaak gegevens zoals verkooppatronen uit het verleden, seizoenstrends en zelfs weersvoorspellingen om de toekomstige vraag naar specifieke producten te voorspellen. Door dit te doen kunnen bedrijven hun voorraadniveaus dienovereenkomstig aanpassen om voorraadtekorten of overbevoorrading, wat kostbaar kan zijn, te voorkomen.

AI kan ook helpen bij het identificeren van langzaam lopende producten of producten met een lage marge, waardoor bedrijven weloverwogen beslissingen kunnen nemen over welke artikelen korting krijgen of helemaal uit hun voorraad worden verwijderd. Bovendien kunnen voorspellende analyses de magazijnactiviteiten helpen optimaliseren door te voorspellen welke producten sneller zullen verkopen en op beter toegankelijke locaties moeten worden geplaatst.

Samen zullen datagestuurde beslissingen over voorraadbeheer uw efficiëntie verbeteren en besparen op uw bedrijfskosten.

Fraudedetectie en -preventie

Fraude is een groot probleem voor e-commercebedrijven, maar AI kan dit helpen opsporen en voorkomen.

Hier zijn enkele veel voorkomende dingen waar AI op let:

  • Ongebruikelijk koopgedrag, zoals een aantal hoogwaardige bestellingen die in korte tijd zijn geplaatst, vooral als deze afkomstig zijn van nieuwe of voorheen inactieve accounts.
  • Verdachte IP-adressen of locaties, zoals aankopen gedaan in landen waar uw service niet levert.
  • Abnormale betaalmethoden, zoals aankopen gedaan met meerdere creditcards of een kaart die als gestolen is opgegeven.
  • Onverklaarbare verzendgegevens, zoals bestellingen naar een verzendadres dat verschilt van het factuuradres of naar een expeditiebedrijf.
  • Een ongewoon groot aantal mislukte inlogpogingen of verzoeken om wachtwoordherstel.

Door een alomvattend en onbevooroordeeld beeld te krijgen van websitebeveiliging, kan AI zowel de klant als de detailhandelaar helpen beschermen. Hierdoor vergroot u het vertrouwen van klanten in uw site en kan uw team zich concentreren op belangrijkere zakelijke aspecten.

Prijsoptimalisatie

Prijsoptimalisatie omvat het instellen van de juiste prijs voor elk product om de winst te maximaliseren en tegelijkertijd concurrerend te blijven.

Met AI kunnen bedrijven klantgedrag, markttrends en prijzen van concurrenten analyseren om beter geïnformeerde prijsbeslissingen te nemen. Een detailhandelaar kan bijvoorbeeld de prijzen verlagen voor langzaam verkopende artikelen om de voorraad op te ruimen of zelfs de prijs van paraplu's verhogen op een regenachtige dag!

Afbeeldingsbron tryolabs.com

Een andere manier waarop AI de prijsoptimalisatie berekent, is via geotargeting, waarmee u verschillende prijzen kunt aanbieden op basis van de locatie van een klant. Dit is essentieel als u uw bedrijf over de grenzen heen wilt opschalen en in meerdere regio’s om marktaandeel wilt strijden.

Als u dit echter doet, zorg er dan voor dat het verzendadres overeenkomt met het IP-adres van elke klant, zodat mensen geen VPN's gebruiken om de functie te misbruiken. U wilt ook de juiste infrastructuur gebruiken voor wereldwijde onlinediensten, zoals CICD DevOps.

Uiteraard kunnen prijsoptimalisatie-algoritmen ook een bijdrage leveren aan uw marketingstrategie. U wilt bijvoorbeeld een klant die regelmatig premiumproducten koopt een korting aanbieden op zijn volgende aankoop, waardoor de klantloyaliteit toeneemt.

Klantensentimentanalyse

AI kan de meningen van klanten analyseren via een techniek die ‘sentimentanalyse’ wordt genoemd. Dit omvat het doorzoeken van productrecensies, posts op sociale media en interacties met de klantenservice om onderliggende emoties te onderscheiden.

Vaak categoriseert AI-klantsentimentanalyse de feedback van klanten in positieve, negatieve of neutrale gevoelens. Dit kan bedrijven helpen snel trends en verbeterpunten te identificeren, zoals een defect product of een ondermaats presterende klantenservicemedewerker. Het kan u zelfs helpen pijnpunten van klanten te identificeren, zodat u producten en diensten kunt ontwikkelen die deze problemen oplossen.

Bron afbeelding: asceto.ai

Zoals we eerder hebben besproken, is AI een zich snel ontwikkelende technologie – en sommige algoritmen voor sentimentanalyse kunnen nu klantemoties identificeren die verder gaan dan alleen maar positieve of negatieve. Het kan bijvoorbeeld de frustratie, opwinding of verwarring van klanten onder de aandacht brengen, waardoor bedrijven een beter inzicht krijgen in hoe hun klanten zich voelen en waarom.

Over het geheel genomen kan AI-aangedreven klantsentimentanalyse e-commercebedrijven helpen hun klanten beter te begrijpen en gerichte verbeteringen aan te brengen in hun aanbod.

Conclusie

Het valt niet te ontkennen dat AI aanzienlijke verbeteringen heeft gebracht in het e-commerce-klanttraject door de personalisatie te verbeteren en te vereenvoudigen sitenavigatieen het automatiseren van klantenondersteuning.

Deze voordelen alleen al hebben geleid tot een betere klanttevredenheid, loyaliteit en verkoop bij early adopters van de technologie. Om nog maar te zwijgen van de verbeterde operationele efficiëntie en kostenbesparingen voor bedrijven.

Het is echter van cruciaal belang om de beperkingen te onderkennen die een overmatig vertrouwen op AI met zich meebrengt, inclusief de kans op vooringenomenheid, het gebrek aan menselijke aanraking en het vertrouwen op de nauwkeurigheid van gegevens. Daarom moet u ernaar streven AI te gebruiken als aanvulling op menselijke expertise en beoordelingsvermogen, en niet als een volledige vervanging.

Kortom, om de voordelen van AI in de e-commerce ten volle te kunnen benutten, moeten bedrijven een reflexieve aanpak hanteren, waarbij ze algoritmen regelmatig evalueren en aanpassen. U moet ook investeren in een betrouwbare data-infrastructuur door de verschillende soorten datawarehouses te verkennen en er een te selecteren op basis van de grootte van uw organisatie en de tools die u van plan bent te gebruiken. Samen met AI zullen deze digitale tools het toekomstige succes van uw bedrijf veiligstellen.