Home  /  Allescontent marketinge-commerce  / Gepersonaliseerde marketing: een inleidende gids

Gepersonaliseerde marketing: een inleidende gids

Gepersonaliseerde marketing heeft een lange weg afgelegd door alleen maar de naam van uw potentiële klant in de e-mailkop te plaatsen. 

U bent precies op de juiste plek als u uw marketingspel naar een hoger niveau wilt tillen met gepersonaliseerde marketingcampagnes. Je bent ook niet de enige. 41 procent van de wereldwijde marketeers zag een toename van de omzetgroei na de implementatie van AI-technologie in hun gepersonaliseerde marketingcampagnes.  

Dit artikel dient als een inleiding tot gepersonaliseerde marketing. Je leert hoe je de kracht ervan kunt benutten om zinvolle en vruchtbare marketingcampagnes te leveren.

Bovendien krijgt u een inherent inzicht in de demografische gegevens van uw klanten en de voorkeuren en intenties van uw klanten. Dit alles zal uw bedrijf leiden op het pad van het werven van meer klanten en uiteindelijk meer omzet. Jawel!

Wat is gepersonaliseerde marketing?

Gepersonaliseerde marketing, ook wel één-op-één marketing genoemd, is de kunst van het leveren van op maat gemaakte inhoud aan potentiële klanten. Dit wordt doorgaans bereikt met behulp van technologie voor gegevensverzameling. Als u uw klanten het gevoel geeft dat uw marketingcampagne uitsluitend voor hen bestaat, heeft u het goed gedaan. 

Om dit goed te doen, moet u uw klanten kennen. Je kunt ze niet geven wat ze willen als je ze niet kent. AI-technologie biedt waardevolle inzichten in het gedrag, de intentie en de wensen van uw klanten. 

Dit levert gepersonaliseerde ervaringen op. En wanneer uw klanten genieten van hun op maat gemaakte ervaringen met uw merk, komen ze terug voor meer: ​​ze worden loyale en terugkerende pleitbezorgers voor uw bedrijf.

Personalisatietools 

Laten we onderzoeken hoe je gaat deze waardevolle klantinzichtgegevens verzamelen. Enkele van uw opties zijn onder meer:

 • Uw CRM
  Uw CRM is de levensader van uw bedrijf. Het bevat alle relevante informatie over uw klanten en leads. Leadregistratieformulieren en verkoopgesprekgegevens zijn hier allemaal aanwezig. In combinatie met marketingtools kunt u met uw CRM deze klantgegevens in uw geautomatiseerde e-mailsysteem invoeren om uw marketingcampagnes te personaliseren.
 • Analytics-platform
  Maak gebruik van platforms zoals Google Analytics om gegevens over digitale interacties te verzamelen om te begrijpen wie uw site bezoekt. Ontdek ook gedetailleerde informatie over navigatieroutes om te bereiken waar klanten in de trechter afhaken en hoe u hun reizen kunt optimaliseren.
 • Gegevensbeheerplatform
  Uw databeheerplatform bevat informatie over campagnegegevens en stelt u in staat deze gegevens te beheren en campagnes te personaliseren met technieken voor doelgroepsegmentatie. Segmentatie kan demografische gegevens, locatie, technologieën en psychografische gegevens omvatten.  

Voordelen van gepersonaliseerde marketing

Naast het duidelijke hogere omzetvoordeel voor uw bedrijf, zijn de volgende voordelen relevant voor zowel uw bedrijf als uw klanten:

Herinneringen

Met remarketingstrategieën kunt u de bekendheid en aandacht voor uw merk vergroten. Verbazingwekkend genoeg is het publiek dat retargeting-advertenties bekijkt dat wel 70 procent waarschijnlijker om te converteren. Zachte remarketing voor uw klanten, door ze te herinneren aan producten die ze eerder hebben bekeken, kan dus zeker een waardevolle marketingtactiek zijn. 

Waardevolle suggesties

Als u uw klanten begrijpt, kunt u relevante suggesties doen waarvan u weet dat ze hierin geïnteresseerd zullen zijn. Hierdoor beseffen ze dat uw merk als eerste op de lijst staat voor hun volgende behoefte. Anticipeer op hun vereisten en stel opties voor via gepersonaliseerde pop-ups, ‘aanbevolen voor u’-lijsten en cross-sellingtechnieken. 

Gemak 

Personalisatiemarketingtechnieken maken het voor klanten gemakkelijker om herhaaldelijk bij u te kopen. Eenvoudige acties, zoals het automatisch invullen van contactformulieren op websites, kunnen een grote bijdrage leveren aan het stimuleren van merkloyaliteit bij uw publiek en het overtuigen van hen om bij u te kopen, aangezien het een gemakkelijke transactie is.

Relevantie 

De browsegeschiedenis en het eerdere gedrag van uw klanten bepalen hun websitebezoeken. Een nieuwe bezoeker zal op zoek zijn naar informatie over uw bedrijf. Ze zullen proberen een beeld van uw bedrijf te krijgen en te beslissen of uw bedrijf goed aansluit bij hun behoeften. Informatie die voor hen relevant is in deze fase van het aankooptraject is:

 • Over pagina's
 • Ons team
 • Bedrijfsgeschiedenis
 • Zakelijke missieverklaring 
 • Duidelijke, beknopte producten en beschrijvingen

Een goed voorbeeld hiervan is de Over-pagina van Nike, waar alles in de bovenstaande lijst wordt beschreven. Het begint met de boodschap 'Als je een lichaam hebt, ben je een atleet', wat de consument inspireert om zichzelf te beschouwen als de perfecte match voor de producten van Nike, ongeacht hun fysieke activiteit.

Aan de andere kant zal een klant die uw website in het verleden heeft bezocht, zich verder in de aankooptrechter bevinden en waarschijnlijk contactinformatie willen. Baseer uw website op verschillende bezoekers en hun vereisten om aan hun eisen te voldoen. 

Zorg ervoor dat u in elke fase van het aankooptraject zorgvuldig call-to-action plaatst en uw bezoekers duidelijk maakt hoe ze de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben. Een groot struikelblok in elk marketingtraject zijn doodlopende pagina's of een klant die in de war raakt en uw site verlaat. 

Gepersonaliseerde marketingdoelen 

Voordat u met een nieuwe marketingstrategie of campagne begint, is het essentieel om doelen te stellen. 

Stel jezelf vragen als:

 • Wie is je doelgroep? Creëer klantpersona's om uw ideale consumenten te analyseren en na te denken of u zich op bestaande of nieuwe klanten richt
 • Welke marketingkanalen ga je inzetten? Ze zouden kunnen zijn beproefde kanalen, of ga je nieuwe kanalen verkennen voor een nieuw publiek? 
 • Welke gegevens heeft u nodig? Ontdek de relevante gegevens die aansluiten bij uw campagnedoelen
 • Welke inhoud heb je nodig? Afhankelijk van de door u gekozen marketingkanalen zal uw inhoud variëren
 • Wat wil je bereiken? Wilt u een hogere gemiddelde bestelwaarde, meer websitebezoekers, een hogere totale omzet, meer naamsbekendheid realiseren? 
 • Hoe meet je succes? Kies statistieken om het succes van doelen te meten 

Voorbeelden van gepersonaliseerde marketing 

Gerichte e-mailcampagnes

De aftrap voor ons is de beproefde e-mailmarketingcampagne. Maar dit is met een verschil. Door gegevens te gebruiken om inzicht te geven in de demografische gegevens, het gedrag en de kooppatronen van uw klanten, kunt u resultaten boeken op gegevens gebaseerde, op maat gemaakte e-mailcampagnes om conversies aan te moedigen. 

Het verzenden van een relevante e-mail op het juiste moment levert een aanzienlijk hoger openpercentage en ROI op dan algemene, vage e-mails naar elke persoon in uw e-mailsysteem.  

Klaar voor een echt zakelijk voorbeeld? Zeg niets meer. Birchbox is geen onbekende op het gebied van personalisatie. Het leveren van op maat gemaakte schoonheidsproducten op maandelijkse abonnementen. Hun e-mails zijn ook op maat gemaakt, zodat klanten precies kunnen kiezen wat ze willen:

Product aanbevelingen

Het aanbevelen van relevante producten aan uw klanten versterkt de relaties. 

Telecombedrijven die gepersonaliseerde aanbevelingen sturen over oplossingen voor personeelsbeheer hoeven bijvoorbeeld niet de vraag te beantwoorden:Wat is WFM?” in hun marketingcommunicatie. Hun gesegmenteerde doelgroepen weten al dat het acroniem verwijst naar personeelsbeheer en dat de oplossingen voor hen relevant zijn. 

Remarketing op sociale media

Er is een schat aan mogelijkheden remarketingtechnieken voor sociale media. Gepersonaliseerde suggesties zijn wijdverbreid en remarketingadvertenties zijn tegenwoordig de norm. Overweeg om de Facebook Pixel te onderzoeken om potentiële klanten op Facebook die nog geen betalende klant moeten worden, opnieuw te targeten. 

Video-inhoud is potentieel het meest aantrekkelijke type inhoud op sociale media. Als dit medium uw publiek aanspreekt, verzamel dan gegevens van sociale netwerken over uw klanten en maak gepersonaliseerde videocampagnes om de boodschap van uw merk over te brengen. 

Gepersonaliseerde website-inhoud 

U kunt de inhoud van uw website afstemmen op verschillende doelgroepsegmenten op basis van hun demografische gegevens, verkeersbronnen en delen van uw website die ze eerder hebben bezocht. 

Dit betekent dat wanneer een bezoeker op uw website terechtkomt, deze naar de voor hem relevante gebieden kan navigeren. Dit optimaliseert hun websitereis en vergroot de kans op conversies. 

Zo personaliseert de populaire streamingdienst Netflix zijn kijksuggesties op basis van eerder bekeken content.

Zoals je in de onderstaande schermafbeelding kunt zien, wordt de lijst 'Doorgaan met kijken' gevolgd door meer Koreaanse drama-inhoud, zowel in de sectie 'Koreaanse tv-drama's' als in de sectie 'Nu populair'.

Deze slimme personalisatie is het resultaat van een voortdurend verbeterd algoritme dat het kijkgedrag bijhoudt om inhoud, personages en beroemdheden te targeten, waardoor de gebruiker meer inhoud op de streamingsite zou willen bekijken.

Veelgestelde vragen over gepersonaliseerde marketing

 • Hoe meet ik gepersonaliseerde marketinginspanningen?

Meet, net als bij elke andere marketingcampagne, het succes door gebruik te maken van rapportage- en analysesoftware met behulp van vaste KPI's. 

 • Hoe verschilt gepersonaliseerde marketing van traditionele marketing?

Terwijl traditionele marketing een brede benadering is om klanten te betrekken, richt gepersonaliseerde marketing zich op het begrijpen van individuele klanten om hun beste ervaringen te bieden. 

 • Welke invloed heeft gepersonaliseerde marketing op klanten?

Als ze correct worden uitgevoerd, hebben gepersonaliseerde marketingcampagnes een aanzienlijke impact op de klant. Vertrouwen is een belangrijke factor bij aankoopbeslissingen, dus als u het element van vertrouwen in uw marketinginspanningen kunt overbrengen, zult u snel resultaat zien. 

Personalisatie voldoet aan de verwachtingen van de klant

Klanten verwachten veel bij het nemen van aankoopbeslissingen. Om aan hun verwachtingen te voldoen, moet u ernaar streven om altijd niet vergeten hun naam en hun voorkeuren. Aanbevolen geschikte producten op basis van hun voorkeuren, en zorg ervoor dat alle inhoud en aanbevelingen dat zijn relevante naar hen. 

Afhankelijk van de relevantie voor uw bedrijfsmodel zijn enkele suggesties om dit te doen:

 • Het volgende aanbevelen om te kijken, lezen of kopen 
 • Feedback vragen op het juiste moment in de aankoopcyclus
 • Het aanbieden van product- of dienstaanvulling op het juiste moment  

De stappen naar succesvolle gepersonaliseerde marketing verlopen geleidelijk, en statistieken moeten gaandeweg worden gemeten om de resultaten van individuele campagnes te bepalen. Het onderstaande diagram biedt een voorbeeld van waar uw bedrijf zich momenteel bevindt en van de toekomstige fasen.  

Personaliseer op deze manier 

Om uw bedrijf te laten opvallen tussen de concurrentie en de steeds toenemende digitale ruis, kunnen gepersonaliseerde marketingcampagnes wel eens de oplossing zijn.

Wanneer u gepersonaliseerde marketing omarmt, plukt u de vruchten van een groter klantvertrouwen en merkloyaliteit en het potentieel voor verdere inkomstenstromen.   

met 33 procent van de Amerikaanse en Britse marketeers die meer dan de helft van hun marketingbudget besteden aan personalisatie-inspanningen, wordt het niet tijd dat u zich bij hen aansluit?

Auteur Bio:

Grace Lau - Directeur van groei-inhoud, toetsenblok

Grace Lau is directeur Growth Content bij Dialpad, een door AI aangedreven cloudcommunicatieplatform met handige functies zoals gratis live videochat voor een betere en eenvoudigere teamsamenwerking. Momenteel is ze verantwoordelijk voor het leiden van merk- en redactionele contentstrategieën, waarbij ze samenwerkt met SEO- en Ops-teams om content te bouwen en te koesteren.

Converteer meer bezoekers naar klanten, leads en e-mailabonnees met Poptin's prachtige en zeer gerichte pop-ups en contactformulieren.