Home  /  Allese-mailmarketing  / 6 e-mailmarketingstrategieën die converteren (+ waarom u erom zou moeten geven)

6 e-mailmarketingstrategieën die converteren (+ waarom u erom zou moeten geven)

Laten we eerlijk zijn: e-mailmarketing gaat niet alleen meer over het versturen van nieuwsbrieven. Het is een volslagen oorlogsgebied en je inbox is het slagveld. Miljoenen berichten bombarderen ons dagelijks en strijden om kostbare seconden aandacht. Dus, hoe kun je als e-mailafzender boven de ruis uitstijgen en die klikken daadwerkelijk omzetten in klanten?

De waarheid is dat het doorbreken van de rommel in de inbox en het behalen van conversies geen eenvoudige opgave is. Je concurreert met promotie-uitbarstingen, meldingen op sociale media en die altijd aanwezige Netflix-wachtrijmelding (lieg niet, we zijn er allemaal geweest). Het is genoeg om zelfs de meest doorgewinterde marketeer wanhopig zijn handen in de lucht te laten gooien.

Maar eerst: waarom zou je je überhaupt druk maken over e-mailmarketing in het tijdperk van sociale media en flitsende platforms? Omdat e-mail de koning van betrokkenheid blijft. Het is uw directe lijn naar uw publiek, een persoonlijke ruimte waar u met haarscherpe precisie vertrouwen kunt opbouwen, relaties kunt koesteren en conversies kunt stimuleren.

Waarom zou u zich zorgen maken over e-mailmarketing? 

Er zijn 4 miljard dagelijkse e-mailgebruikers. Dit aantal zal naar verwachting stijgen tot 4.6 miljard in 2025. (Statista, 2021). De gemiddelde inbox ontvangt meer dan 100 e-mails per dag. Dat is veel concurrentie die strijdt om de aandacht van uw publiek. 

Er liggen veel mogelijkheden voor bedrijven zoals het uwe. U kunt gerichte berichten verzenden, uw campagnes promoten en diep in contact komen met uw publiek. 

Bovendien wordt bijna 55% van het wereldwijde websiteverkeer gegenereerd via mobiele apparaten, met uitzondering van tablets. (Statista, 2022). Dit betekent dat uw publiek zelfs onderweg direct toegang heeft tot hun e-mails. Ze hoeven niet langer te wachten tot ze thuis zijn voordat ze hun e-mail checken.

Ten slotte geeft 46% van de smartphonegebruikers er de voorkeur aan om communicatie van bedrijven via e-mail te ontvangen. (Statista, 2021). Dit is goed nieuws voor u als u serieus uw e-maillijst wilt laten groeien. U kunt verschillende strategieën testen om dit te bereiken, inclusief het gebruik ervan e-mail pop-ups

6 e-mailmarketingstrategieën die converteren

1 – Personalisatie is niet onderhandelbaar

Mensen verlangen naar informatie en aanbiedingen die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften en interesses. Gepersonaliseerde e-mails leveren precies dat op, waardoor ze zich gewaardeerd en begrepen voelen. Wanneer e-mails resoneren met de ontvanger, is de kans groter dat ze worden geopend, gelezen en gebruikt. Dit vertaalt zich in hogere openingspercentages, klikfrequenties en uiteindelijk conversies. 

Personalisatie is tegenwoordig niet alleen maar een ‘nice-to-have’ in e-mailmarketing; het is een belangrijke onderscheidende factor om relevant te blijven.

Meer dan de helft (52%) van de klanten klikte op ‘afmelden’ wanneer e-mails onpersoonlijk aanvoelen en op zoek zijn naar gepersonaliseerde ervaringen elders (ActiveTrail). Dit is een sterke indicator van het belang van het afstemmen van uw e-mailmarketinginspanningen op individuele klanten. Wanneer een e-mail het gevoel heeft dat deze rechtstreeks tot u spreekt, is de kans groter dat deze uw aandacht en interesse trekt. 

Uit onderzoek van Hubspot blijkt dat gepersonaliseerde call-to-actions een opmerkelijk 202% beter conversiepercentage laten zien dan standaard- of standaard call-to-actions. Gepersonaliseerde CTA's spreken rechtstreeks aan op de behoeften en interesses van individuele gebruikers. Ze zijn gebaseerd op gegevens zoals browsegeschiedenis, eerdere aankopen of demografische gegevens, waardoor ze het gevoel hebben dat ze op maat zijn gemaakt en niet als massaproductie. Deze relevantie trekt de aandacht en resoneert diep, waardoor gebruikers actie ondernemen.

Door effectieve personalisatiestrategieën te implementeren, kunt u de ruis doorbreken, resoneren met uw publiek en uiteindelijk zorgen voor een hogere betrokkenheid, conversies en klantloyaliteit.

2 – E-mailinhoud is koning (en koningin)

Laten we de subtiliteiten achterwege laten en de waarheid zeggen: waardeloze inhoud wordt genegeerd. Geweldige inhoud zorgt voor conversies. Wanneer mensen hun e-mails op hun mobiele telefoon bekijken, willen ze niet worden bestookt met promoties, aanbiedingen of e-mails die ze niet kunnen begrijpen of waar ze geen enkele betekenis aan kunnen geven. 

Bij e-mailmarketing is de kwaliteit van uw inhoud de brandstof die de betrokkenheid stimuleert en uiteindelijk die mooie conversies.

Waarom? 

Kwalitatieve inhoud lost problemen op, en verkoopt niet alleen. Niemand wil het gevoel hebben dat ze een verkooppraatje worden opgelegd. Hoogwaardige inhoud pakt de pijnpunten van uw publiek aan, biedt praktische oplossingen en biedt waardevolle informatie. Dit schept vertrouwen en laat zien dat u hun behoeften begrijpt, en niet alleen uw bedrijfsresultaten.

Inhoud van hoge kwaliteit is boeiend, informatief en zelfs vermakelijk. Het maakt gebruik van storytelling, datagestuurde inzichten en een meeslepende schrijfstijl om lezers verslaafd te houden en meer te willen. 

Geweldige inhoud verdwijnt niet in de inbox. Mensen delen het met vrienden, collega's en volgers op sociale media. Dit organische bereik versterkt uw boodschap en levert u nieuwe leads op, allemaal dankzij de geweldige inhoud die u heeft gemaakt.

3 – E-mailtiming is alles

E-mails verzenden op het optimale tijdstip want je publiek gaat niet over magische uren of geluksdagen. Het gaat om strategische targeting op basis van data en het begrijpen van de gewoonten van uw doelgroep. Vergeet vage begrippen als ‘prime time’ of ‘ochtendzon’. Op het juiste moment verzenden kan het verschil zijn tussen het belanden van uw e-mail in de afgrond van ongelezen berichten of het opwekken van interesse en klikken.

Hoe? 

Ten eerste moet je je publiek begrijpen. Leeftijd, locatie en werkuren spelen een cruciale rol. Een freelancer van in de twintig in Tokio om 20 uur EST targeten, zal niet werken.

Ten tweede: analyseer de e-mailgewoonten van uw doelgroep. Analyseer open rates en klikken in de loop van de tijd. Geven ze de voorkeur aan ochtenden, avonden of weekenden? Zijn weekdagen of donderdagen beter? Bekijk de open- en klikfrequenties per dag en uur. Vind patronen en piekperiodes voor betrokkenheid.

Als uw doelgroep meerdere tijdzones omvat, plan dan verzendingen op basis van hun lokale tijd, niet die van u. Zelfs binnen hetzelfde land kunnen tijdzones vermoeidheid veroorzaken. Als u een groot, geografisch divers publiek heeft, kunt u overwegen om meerdere versies van uw e-mail op verschillende tijdstippen gedurende de dag te verzenden.

De meeste e-mail marketingtools bied analyses aan en stel optimale verzendtijden voor op basis van uw doelgroepgegevens. Gebruik ze waar mogelijk in uw voordeel. 

Vertrouw ten slotte niet alleen op algemene trends. Test verschillende verzendtijden voor uw specifieke doelgroep en kijk wat het beste werkt. Gebruik e-mailmarketingplatforms met A/B-testfuncties om de open- en klikfrequenties voor verschillende tijdstippen van de dag te vergelijken.

4 – Mobiel is nu belangrijk (meer dan ooit)

Tegenwoordig hebben de meeste volwassenen een smartphone, en velen hebben deze de hele dag binnen handbereik. Deze constante toegang heeft e-mail getransformeerd van een geplande activiteit naar een vrijwel onmiddellijke activiteit. 

Omdat 46% van de geopende e-mails plaatsvindt op telefoons (Hubspot), is het van cruciaal belang ervoor te zorgen dat uw e-mails er goed uitzien en gemakkelijk te lezen zijn op mobiele apparaten.

We controleren onze inbox tijdens woon-werkverkeer, koffiepauzes en zelfs tijdens het wachten in de rij. De inbox is een live feed geworden, die voortdurend aandacht vraagt ​​en de grenzen tussen werk en persoonlijke tijd vervaagt.

Mobiele schermen zijn kleiner en minder bevorderlijk voor het lezen van dichte tekst in vergelijking met desktops. Dit heeft geleid tot veranderingen in de opmaak en inhoud van e-mails. E-mails zijn nu korter, beknopter en vaak voorzien van opsommingen, waardoor ze tegemoetkomen aan de behoefte aan snelle consumptie onderweg. 

E-mails moeten beknopt, visueel aantrekkelijk en scanbaar zijn om de aandacht te trekken te midden van de digitale rommel. Vergeet lange paragrafen en dichte tekstblokken; geef prioriteit aan opsommingen, boeiende koppen en gemakkelijk verteerbare fragmenten. CTA-knoppen moeten een ruim formaat hebben, de tekst gemakkelijk leesbaar zijn en de lay-out geoptimaliseerd zijn voor navigatie met één hand.

Nu de inbox overstroomt op kleinere schermen, worden onderwerpregels nog belangrijker. Ze moeten intrigerend, relevant en actiegericht zijn, binnen de beperkingen van een paar woorden. Maak onderwerpregels die de nieuwsgierigheid prikkelen, personaliseer ze voor een betere betrokkenheid en vermijd clickbait-tactieken die spamfilters activeren.

5 – E-mailautomatisering is uw vriend

Bij juist gebruik, e-mail automatisering is een programmeerbare verkoopmachine die repetitieve taken automatiseert, berichten personaliseert en conversies verhoogt zonder dat u zich zorgen maakt.

Geautomatiseerde e-mails over het verlaten van winkelwagentjes leverden bijvoorbeeld gemiddeld een openpercentage van 17.17% op voor e-commerceverkopers (Drip).

In plaats van algemene e-mails naar iedereen te sturen, kunt u met automatisering berichten afstemmen op specifieke triggers en klantgedrag. 

Wat is de sleutel om dit te bereiken? 

Houd het aantal geopende e-mails, klikken en conversies bij om uw triggers, reeksen en berichten te verfijnen. Leer van elke interactie en optimaliseer uw e-mailmachine voor maximale impact.

Definieer uw triggers. Welke acties hebben een e-mail veroorzaakt? Aanmelden, een winkelwagentje achterlaten, op een link klikken? Identificeer deze punten in de klantreis.

Ontwerp een reeks e-mails die zijn afgestemd op elke trigger. Verwelkom nieuwkomers, geef verlaten winkelwagentjes een duwtje in de rug, voed leads met waardevolle inhoud en betrek inactieve klanten opnieuw.

6 – Testen en volgen is de sleutel tot succes

A / B-testen, of split-testen, is als het uitvoeren van experimenten op uw publiek. U maakt twee (of meer) enigszins verschillende versies van een e-mail – variërende elementen zoals onderwerpregels, call-to-actions of aanbiedingstypen. Vervolgens vergelijkt u de prestaties van elke versie om te zien welke beter presteert op basis van statistieken zoals openingspercentages, klikfrequenties en conversies.

Geen twee doelgroepen zijn hetzelfde. Demografische gegevens, interesses en voorkeuren binnen uw abonneelijst variëren. Met A/B-testen kunt u ontdekken wat resoneert met verschillende segmenten en uw e-mails dienovereenkomstig personaliseren. Dit leidt tot een grotere betrokkenheid en klikfrequenties, omdat de inhoud rechtstreeks aansluit bij hun behoeften en wensen.

Het elimineert ook giswerk door concrete gegevens te verschaffen over wat werkt en wat niet. Door statistieken zoals open rates, click-through rates en conversies te analyseren, kunt u verbeterpunten identificeren en datagestuurde beslissingen nemen over uw e-mailstrategie. Dit vermindert de verspilde inspanningen en middelen door te focussen op wat de resultaten drijft.

Conclusie

Concluderend: effectieve e-mailmarketing gaat niet alleen over het versturen van berichten; het gaat om het creëren van gepersonaliseerde ervaringen die resoneren met uw publiek en hen tot actie aanzetten. Door deze zes strategieën te implementeren, verhoogt u niet alleen uw open rates en click-throughs, maar cultiveert u ook sterkere relaties met uw abonnees, waardoor ze uiteindelijk worden omgezet in loyale klanten en merkadvocaten. 

Begin dus vandaag nog met het in de praktijk brengen van deze strategieën en zie hoe uw e-mailcampagnes uitgroeien tot conversies die de groei van uw bedrijf stimuleren.

Idongesit 'Didi' Inuk is een contentmarketeer bij Poptin. Ze wordt gedreven door gesprekken over technologische producten en de impact die ze hebben op de mensen waarvoor ze zijn gemaakt.