Home  /  e-mailmarketing  / 8 Effectieve nieuwsbriefstrategieën om uw klanten te betrekken

8 effectieve nieuwsbriefstrategieën om uw klanten te betrekken

Nieuwsbrieven zijn een geweldige manier om klanten kennis te laten maken met uw bedrijf en branche. Hoewel nieuwsbrieven niet altijd direct over verkopen gaan, hebben goed opgeleide leads meer vertrouwen in het kopen en hebben ze meer reden om uw merk te vertrouwen.

Ze kunnen deze impact echter niet maken als u uw publiek niet betrokken kunt houden bij uw e-mails.

Deze acht strategieën zorgen ervoor dat uw abonnees elke e-mail lezen:

1. Verwelkom nieuwe abonnees

Net als bij elke andere vorm van communicatie zijn de eerste indrukken van belang. A geweldige welkomstboodschape kan er een zijn de krachtigste geautomatiseerde e-mails die u kunt verzenden. Dit moet de basisinformatie bevatten die ze moeten weten, zoals het eraan herinneren van abonnees wanneer en hoe vaak uw nieuwsbrief verschijnt en de onderwerpen die daarin worden behandeld. 

Uw openingsbericht moet abonnees ook laten weten hoe ze zich kunnen afmelden en hoe ze voorkeuren kunnen instellen, zoals kiezen hoe vaak ze berichten willen ontvangen of alleen berichten over specifieke onderwerpen willen ontvangen. Door vooraf hun voorkeuren door te geven, weet u zeker dat abonnees nooit irrelevante inhoud ontvangen die hen niet interesseert.  

Uw welkomstcampagne kan ook een voorproefje bevatten van wat u van uw nieuwsbrief kunt verwachten. Dit kunnen voorbeelden zijn van recente nieuwsbrieven over relevante onderwerpen, of exclusieve, altijd groene inhoud voor nieuwsbrieven, zoals een gids of een inleiding tot een onderwerp. 

2. Doelgroepen segmenteren

Tenzij u slechts één dienst aanbiedt aan een zeer specifieke doelgroep, zijn niet al uw nieuwsbriefabonnees geïnteresseerd in dezelfde onderwerpen. Om iedereen betrokken te houden bij elk bericht dat u verzendt, zijn effectief gesegmenteerde mailinglijsten van cruciaal belang.

Soms is het duidelijk hoe u uw mailinglijsten moet segmenteren. Als u bijvoorbeeld een nieuwsbrief van een kledingwinkel een e-mail over kinderkleding verzendt, verspilt u de tijd van abonnees die geen ouders zijn. Op dezelfde manier zijn de gebruikte opt-in-methode en gedragsgegevens zoals browse- en aankoopgeschiedenis vaak goede indicatoren voor de interesses van een abonnee.

U kunt uw doelgroep segmenteren met behulp van uw e-mail marketingtools op basis van vrijwel alle kwantificeerbare gegevens die u heeft, en veel segmenten zullen specifiek zijn voor uw bedrijf. Sommige factoren kunnen echter nuttige manieren zijn om de meeste doelgroepen te segmenteren:

  • Inhoud en aanbiedingen die bedoeld zijn om abonnees aan het denken te zetten over dure premiumdiensten zullen niet veel reacties opleveren van klanten met een beperkt budget. Op dezelfde manier kunnen mensen die alleen het beste willen, minder geïnteresseerd zijn in inhoud en diensten die gericht zijn op het verlagen van de kosten. Dit omvat ook het scheiden van gratis gebruikers of proefgebruikers van betaalde servicegebruikers.
  • Hoewel al uw e-mails er op mobiel formaat goed uit moeten zien, helpt het om te weten welke klanten uw nieuwsbrief gewoonlijk vanaf hun telefoon openen. Hiermee kunt u de inhoud aanpassen aan het mobiele formaat, bijvoorbeeld door een artikel omzetten in een infographic.
  • Voor nieuwsbrieven die een professioneel publiek bereiken, is het belangrijk om te segmenteren op basis van de functietitels van de abonnees. Simpel gezegd: uw inhoud moet weerspiegelen of u contact opneemt met iemand die uw diensten zelf zal gebruiken of met iemand die uw diensten aan zijn of haar teams zal leveren.

3. Gebruik sms-berichten

Sms’en kan uw nieuwsbrief op verschillende manieren ondersteunen:

  • SMS-meldingen kan uw e-mailopenpercentage verhogen door abonnees eraan te herinneren wanneer u uw nieuwsbrief verstuurt. Hoewel een abonnee zijn e-mails slechts een paar keer per dag kan controleren, hebben de meeste mensen hun telefoon altijd bij zich, zodat klanten nooit een e-mail missen.
  • Een tekst-om-te-abonneren maken virtueel nummer kan een handige aanvullende opt-in-methode bieden. Dit is met name handig voor het genereren van aanmeldingen voor nieuwsbrieven vanaf fysieke media zoals borden, flyers en direct mail. Het duurt maar een paar seconden om de telefoon tevoorschijn te halen en een trefwoord te sms'en. Het stroomlijnen van het abonnementsproces is een belangrijke stap maximaliseer de impact van elke e-mailmarketing.
  • U kunt uw e-mails ook aanvullen met een sms-nieuwsbrief. Hierdoor kunt u kortere inhoud aanbieden om abonnees betrokken te houden tussen e-mailreleases door, zoals het laatste nieuws of waarschuwingen voor snelle uitverkoop, of het geven van een dagelijkse snelle tip.

4. Vergroot de interactiviteit

Het creëren van mogelijkheden om te communiceren met of deel te nemen aan de inhoud van uw nieuwsbrief geeft abonnees nog een reden om zich met uw e-mails bezig te houden. Door enquêtes en opiniepeilingen te gebruiken om de mening van uw publiek over het laatste nieuws en trends te achterhalen, krijgt u meer informatie over waar uw publiek in geïnteresseerd is. 

Interactiviteit is ook een geweldige manier om uw abonnees over een specifiek onderwerp te laten nadenken. U kunt bijvoorbeeld een vraag stellen die verband houdt met uw branche en de interessantste antwoorden in uw volgende e-mail opnemen.

Naast dat u klanten laat nadenken over hun eigen antwoord op uw vraag, zullen zelfs degenen die niet meedoen, worden blootgesteld aan nieuwe perspectieven van andere klanten. 

nieuwsbriefstrategieën

Op dezelfde manier geeft het aanspreken van uw publiek op vragen die u in de volgende nieuwsbrief zult beantwoorden, abonnees de mogelijkheid om inhoud te richten op onderwerpen waarin zij geïnteresseerd zijn. De vragen en antwoorden die u hierdoor krijgt, kunnen ook een nuttige bron zijn voor toekomstige inhoudsideeën, aangezien het benadrukt waar uw klanten meer over willen weten.

5. Zorg voor de juiste timing

Timing heeft een enorme impact op het succes van uw nieuwsbrief. Het juiste schema hangt af van uw bedrijf en klanten, maar er zijn een paar basisregels die op de meeste doelgroepen van toepassing zijn: 

  • Mensen brengen hun weekenden meestal door met ontspannen of plezier maken, zonder hun e-mails te lezen. 
  • Maandagen moeten ook worden vermeden, omdat uw ontvangers waarschijnlijk al een achterstand aan ongelezen e-mails hebben die ze vanaf het weekend moeten verwerken. 
  • Volgens recent onderzoek van Mailgun, e-mails die op woensdag om 3 uur worden verzonden, worden waarschijnlijk geopend.
Bron: MailGun
Bron: MailGun

Hoewel deze regels een uitgangspunt kunnen bieden voor uw nieuwsbriefschema, heeft elke doelgroep andere voorkeuren. Daarom is het belangrijk om verschillende schema's en tijdstippen uit te proberen en de resultaten regelmatig te analyseren om erachter te komen wat het beste werkt voor uw abonnees.

Een eenvoudige manier om de timing te vinden die voor uw klanten werkt, is door het ze gewoon te vragen. Het invullen van een snelle meerkeuzevragenlijst om de gewenste dag, tijd en frequentie van e-mails te selecteren, duurt slechts enkele seconden. 

6. Verzend ongelezen e-mails opnieuw

De gemiddelde persoon ontvangt ongeveer 121 e-mails per dag. 

Een gevolg hiervan is dat het niet lang zal duren voordat een ander bericht uw e-mail van de eerste pagina van de inbox van de ontvanger verwijdert. Wanneer dit gebeurt, ziet uw abonnee uw nieuwsbrief niet meer zodra hij zijn e-mails opent en kan hij vergeten deze te lezen of nooit weten dat u hem überhaupt heeft verzonden.

Het opnieuw versturen van ongelezen e-mails kan dit probleem aanpakken en uw algehele openratio verhogen. Overdrijf het echter niet: het spammen van uw abonnees met dezelfde nieuwsbrief kan een negatief antwoord oproepen of een spamfilter activeren. Een keer per dag of twee later opnieuw versturen is voldoende om de open rates te verhogen zonder uw abonnees te irriteren.

7. Gamify-betrokkenheid

Gamificatie kan een effectieve manier zijn om abonnees meer redenen te geven om zich met uw nieuwsbrief bezig te houden.

Op het meest basale niveau voegt gamificatie een intrinsiek leuke of bevredigende ervaring toe aan het openen van uw e-mail. Dit kan zo simpel zijn als het toevoegen van virtuele kraskaarteffecten aan het onthullen van kortingen of het stellen van een snelle trivia-vraag aan abonnees om een ​​code of link te onthullen.

image4

Het insluiten van leuke interactieve elementen en eenvoudige spelletjes in een e-mail is een geweldige manier om de betrokkenheid te vergroten, maar het implementeren van deze functies kost tijd en geld. Het is een goed idee om u te concentreren op ideeën die kunnen worden hergebruikt of die kunnen dienen als sjablonen voor interactieve inhoud in toekomstige nieuwsbrieven.

8. Focus op inhoud

Kortingen, aanbiedingen en loyaliteitsbeloningen zijn een grote stimulans om meer aanmeldingen te genereren, maar waardevolle inhoud bepaalt of uw publiek op de lange termijn blijft lezen. De inhoudswaarde komt voort uit het entertainment of de nuttige informatie die abonnees uit uw nieuwsbrief halen.

Net als de segmentatie van mailinglijsten en het plannen van nieuwsbrieven is dit sterk afhankelijk van uw specifieke doelgroep. Door elke nieuwsbrief die u verzendt te categoriseren op basis van het type inhoud dat deze bevat en de onderwerpen die erin worden behandeld, kunt u bijhouden en analyseren welke inhoudsideeën leveren resultaat op

Zonder waardevolle inhoud om te lezen is het onwaarschijnlijk dat ontvangers meer doen dan uw bericht doorzoeken op een aanbieding die hen interesseert. Hoewel dit nog steeds enige omzet oplevert, beperkt het uw vermogen om abonnees te betrekken en voor te lichten over uw branche. Het gevolg is dat u hen minder goed kunt helpen door nieuwe ideeën en oplossingen te introduceren waar zij baat bij kunnen hebben.

Geweldige nieuwsbrieven bieden waarde

De waarde houdt abonnees betrokken bij uw nieuwsbrief. Dit kan komen in de vorm van nuttige, relevante informatie, entertainment en interactiviteit. 

Om dit allemaal te kunnen bieden, is het gebruik van een reeks strategieën vereist. Elk publiek is echter anders, dus elke strategie die u gebruikt moet worden aangepast aan uw abonnees en in de loop van de tijd worden aangepast op basis van uw resultaten.