Home  /  Allese-mailmarketing  / 8 Veel voorkomende fouten in nieuwsbriefsjablonen en hoe u ze kunt vermijden

8 Veelvoorkomende fouten in nieuwsbriefsjablonen en hoe u ze kunt vermijden

E-mail is een van de krachtigste communicatiemiddelen in de wereld van digitale marketing, maar alleen als u deze effectief gebruikt. Nieuwsbrieven zijn waardevolle toevoegingen aan elke e-mailmarketingstrategie. Ze trekken direct de aandacht van de consument en bieden u een geweldige kans om mensen te promoten en voor te lichten over uw bedrijf, product of diensten.

Als ze goed worden uitgevoerd, bieden nieuwsbrieven een uitstekend investeringsrendement en een gemakkelijke manier om de klantbetrokkenheid te vergroten. Helaas worden er een aantal veel voorkomende fouten gemaakt die het effect kunnen verpesten. Het gebruik van een sjabloon stroomlijnt het maken van nieuwsbrieven en verbetert de consistentie, waardoor uw communicatie uiteindelijk professioneler en aantrekkelijker wordt voor uw publiek. 

Het bouwen van een geweldig sjabloon begint met weten wat u wel en niet moet doen. Hier zijn enkele van de fouten in de nieuwsbriefsjabloon die u tegenkomt in moderne marketingstrategieën en enkele nuttige tips over hoe u deze kunt vermijden.

Ontwerpfouten

Het ontwerpen van uw nieuwsbrief sjabloon is de eerste stap, lang voordat u over inhoud gaat nadenken. Een solide ontwerp leent zich voor allerlei soorten nieuwsbrieven, en u kunt er altijd op terugvallen als het tijd is om uw volgende communicatie te versturen. 

We hebben hieronder de drie meest voorkomende misstappen bij het ontwerpen van nieuwsbrieven besproken om u op het juiste pad voor uw sjablonen te helpen.

1 – Mobiele optimalisatie negeren

De meerderheid van de e-mailgebruikers die hun e-mail meer dan één keer per dag controleren, doen dit op een mobiel apparaat. Tegenwoordig zijn mensen zelden ver van hun telefoon – en het loont de moeite om dit te onthouden wanneer u een e-mailmarketingstrategie.

Nieuwsbrieven vormen daarop geen uitzondering. Zonder de juiste mobiele optimalisatie loopt u het risico een aanzienlijk publiek te missen en de mensen te vervreemden die uw e-mails op een telefoon of tablet openen. Te ingewikkelde nieuwsbrieven met afbeeldingsfouten, opmaakproblemen en andere compatibiliteitsproblemen schakelen lezers onmiddellijk uit. Daardoor kijken ze eigenlijk niet goed naar de inhoud.

Afbeeldingsbron - Jeni's

Dus, hoe kun je deze fout vermijden? Het eerste dat u moet onthouden is dat mobielvriendelijke ontwerpen eenvoudig zijn, zodat ze goed te vertalen zijn op een klein scherm. In plaats van te proberen de inhoud van een webpagina in een kleine nieuwsbrief te proppen, kun je beter nadenken over een opvallend en licht verteerbaar ontwerp dat je punt duidelijk maakt, maar er niet ingewikkeld uitziet of aanvoelt. 

2 – Het vergeten van branding

Het feit dat de e-mail afkomstig is van uw zakelijke account, betekent niet dat u ervan uit kunt gaan dat mensen uw merk zullen herkennen en onthouden. Branding is essentieel voor digitale marketing. Je mag het nooit uit je nieuwsbrieven weglaten. 

Een fout die veel bedrijven maken is om nieuwsbrieven te ontdoen van alle branding, waardoor ze er generiek, weinig inspirerend en soms onbetrouwbaar uitzien. Je wilt dat je publiek op het eerste gezicht weet wie je bent. Goede branding is de manier om dat te doen.

Enkele van de belangrijkste dingen om te overwegen zijn:

 • Uw merkkleuren: Kies een kleurenschema dat bij uw merk past en gebruik dit in uw nieuwsbriefsjablonen.
 • Kies een lettertype en wees consistent. Het wijzigen van de letterstijl, -grootte en -kleur kan verwarrend zijn en de aandacht afleiden van de informatie. 
 • Keuze uit afbeeldingen en ander beeldmateriaal: Generieke beelden zorgen er niet voor dat uw merk opvalt - iets dat u moet doen als u wilt dat uw nieuwsbrieven en algemene e-mailmarketingcampagne succesvol zijn. Gebruik alleen beeldmateriaal dat waarde toevoegt en specifiek is voor uw merk.
 • Plaatsing van het logo: Het is schadelijk als u niet nadenkt over de plaats waar u uw logo plaatst. Logo's moeten bovenaan uw nieuwsbrief staan, zodat mensen deze onmiddellijk kunnen zien. Het kan gecentreerd of naar links zijn, wat er maar beter uitziet voor de vorm van uw logo. Je kunt hem ook aan het einde nog een keer plaatsen als je ruimte hebt. 

3 – Informatie-overload

Nieuwsbrieven zijn geen blogs. Het zijn hapklare communicatieberichten waarin specifieke, gerichte informatie wordt belicht. Het overladen van een nieuwsbrief met korte inhoud zal uw lezers waarschijnlijk zeer snel afschrikken, en waarschijnlijk zullen ze niet op het punt komen dat u probeert over te brengen. Te veel inhoud zorgt er ook voor dat een nieuwsbrief er krap en rommelig uitziet.

U wilt dat uw nieuwsbrief scanbaar is, oftewel dat mensen een goed overzicht kunnen krijgen door ze snel door te lezen. Om dit te bereiken heb je een duidelijke kophiërarchie nodig, voldoende witruimte (pauzes tussen de tekst en de visuele elementen die de lezer de tijd geven om te verwerken wat eraan voorafging en zich voor te bereiden op wat er daarna komt), en een korte, beknopte tekst die iets toevoegt waarde. 

Inhoudsfouten

Zodra je het basisontwerp hebt vastgelegd, kun je gaan nadenken over wat erin gaat. We hebben al enkele inhoudelijke fouten genoemd, maar laten we de details nader toelichten. 

4 – Gebrek aan een duidelijke oproep tot actie (CTA)

A oproep tot actie dwingt de lezer om iets te doen met de informatie die hij zojuist heeft ontvangen. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met uw bedrijf, een link volgen om een ​​product te kopen, of iets anders. Simpel gezegd vat het de essentie van de communicatie samen en vertelt de consument wat hij vervolgens moet doen. 

Zonder een duidelijke CTA zal zelfs de beste nieuwsbrief geen leads omzetten in verkopen en niet het gewenste effect voor uw bedrijf hebben. Als je er geen hebt, kunnen mensen het allemaal een beetje zinloos vinden. Een zwakke call-to-action is niet veel beter, omdat het mensen niet vooruit helpt in hun koperstraject. 

Je hebt duidelijke instructies nodig die geen twijfel laten bestaan ​​over de volgende stappen. Zorg ervoor dat alle links of knoppen goed ontworpen zijn, gemakkelijk zichtbaar zijn en echt werken. Anders worden ze misschien over het hoofd gezien of jagen ze uw klant voorgoed weg. 

5 – Generieke en weinig inspirerende inhoud

Niemand wil kostbare tijd verspillen aan het lezen van iets algemeens of saais. Het zal u geen goed doen om nieuwsbrieven te versturen die uw publiek niet interesseren of inspireren. In plaats daarvan moet de inhoud de lezer boeien, relevante informatie bieden en interessant genoeg zijn om de aandacht vast te houden. 

Afbeeldingsbron - Chamberlain Coffee

Generieke inhoudssjablonen zonder personalisatie of persoonlijkheid inspireren, betrekken of interesseren mensen niet en kunnen eerlijk gezegd overkomen als een merk dat niet veel moeite doet. Het versturen van saaie of irrelevante inhoud kan uw consumenten irriteren en uw nieuwsbrieven een seizoenskaart in de map met ongewenste e-mail bezorgen. 

Voordat u de inhoud finaliseert, moet u ervoor zorgen dat deze selectievakjes zijn aangevinkt.

 • Het is boeiend en relevant voor uw doelgroep.
 • Het is trouw aan uw merkpersoonlijkheid.
 • Het is boeiend en licht verteerbaar.
 • Het houdt de aandacht vast van begin tot eind.

6 – Toegankelijkheid vergeten

Je moet rekening houden met al je lezers, inclusief mensen met een handicap, een visuele beperking of mensen die ondersteunende technologie gebruiken. Toegankelijkheid van e-mail draait alles om slimme kleurkeuzes, leesbaarheid en semantische elementen. 

Enkele technieken die u kunt gebruiken om de toegankelijkheid van nieuwsbrieven te verbeteren zijn:

 • Grotere lettertypen in een leesbaar lettertype
 • Alt-tekst toevoegen aan afbeeldingen
 • Gebruik p- en h-tags
 • Vasthouden aan hoge kleurcontrasten
 • Vermijd gifs, knipperende afbeeldingen en andere potentieel schadelijke beelden
 • Ruimte laten tussen tekstblokken (en de blokken kort houden)

Als je de toegankelijkheid vergeet, loop je het risico sommige consumenten van je te vervreemden. 

Fouten verzenden

Hoe u e-mailnieuwsbrieven verzendt, is ook van belang. Uw nieuwsbriefsjablonen zijn slechts zo effectief als de communicatiestrategieën die u gebruikt. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen. 

7 – Inconsistent verzendschema

Consistentie is het sleutelwoord in communicatie. Het helpt bij het opbouwen van vertrouwen, voorspelbaarheid en merkloyaliteit. Een goed doordacht verzendschema zorgt ervoor dat u relevant en zichtbaar blijft zonder uw publiek te irriteren. 

Onregelmatige e-mailpatronen duiden op een gebrek aan organisatie. Het bombarderen van uw consumenten zal hen waarschijnlijk irriteren. Als u niet voldoende communicatie verzendt, kunt u van de radar verdwijnen en onbetrouwbaar lijken. Een consistent, uitgebalanceerd verzendschema schept vertrouwen en zorgt ervoor dat mensen betrokken blijven bij uw bedrijf. 

8 – Segmentatie verwaarlozen

Segmentatie Bij e-mailmarketing wordt ontvangers in gerichte groepen ingedeeld, zodat u relevante informatie naar de juiste mensen kunt sturen. Het kan gebaseerd zijn op geografische locaties, consumentengedrag, demografische gegevens of eerdere activiteiten en interacties. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. 

Zonder segmentatie stuur je iedereen altijd alles, zelfs als het niet goed voor hen is. Dit voelt generiek en onpersoonlijk. Een goed gebruik van segmentatie zorgt daarentegen voor een persoonlijkere benadering van e-mailmarketing en houdt rekening met de voorkeuren van uw doelgroep. 

Gerichte communicatie komt bedrijven ten goede doordat ze beter aansluiten bij de behoeften en wensen van hun klanten.

Conclusie

Samenvattend: mensen maken het vaakst fouten in hun nieuwsbriefsjablonen wat betreft het ontwerp, de inhoud en het verzendgedrag. Algemeen en irrelevant zijn, vergeten uw communicatie op de juiste manier aan te passen voor het voordeel van de lezer en er niet in slagen een effectief communicatieschema te implementeren, behoren tot de schadelijkste fouten. 

Door professionele, boeiende en gerichte e-mailnieuwsbriefsjablonen te maken, geeft u uw bedrijf de beste kans op succes en houdt u uw consumenten daarbij tevreden. 

Idongesit 'Didi' Inuk is een contentmarketeer bij Poptin. Ze wordt gedreven door gesprekken over technologische producten en de impact die ze hebben op de mensen waarvoor ze zijn gemaakt.