Home  /  Allese-mailmarketing  / Automatisering van e-mailmarketing: tips die een marketeer moet weten

Automatisering van e-mailmarketing: tips die een marketeer moet weten

Elke marketeer kent het belang van het onderhouden van de communicatie met klanten. Het moet een continu proces zijn voor potentiële en bestaande klanten. Het handmatig uitvoeren van de taken kan tijdrovend zijn. 

Maar automatisering heeft het landschap voor marketeers veranderd. Het heeft efficiëntie gebracht in processen die anders lang zouden duren. 

Zodra de teams de e-maillijst hebben geüpload, kunnen ze de frequentie plannen waarmee ze uitgaan. U hoeft geen herinneringen meer in te stellen om dergelijke taken te voltooien. 

En automatisering zorgt voor een betere targeting en stroomlijning van e-mailmarketingcampagnes. Maar de truc om te profiteren van de voordelen van automatisering begint met weten hoe je het goed kunt doen. We zullen tips en trucs delen die marketeers moeten kennen.  

E-mailmarketingautomatisering: wat is het

Het uitgangspunt van e-mailmarketing is het sturen van gerichte berichten naar abonnees. Er zijn veel vormen van communicatie die je kunt gebruiken. Denk hierbij aan nieuwsbrieven, product- of dienstaanbiedingen of informatie over het bedrijf. Bovendien kunt u gebruik maken van zakelijke telefoondienst of cloudtelefoonsystemen.

Vóór de automatisering moest het team gaan zitten en een lijst ontwikkelen. Ze zouden een actieve rol moeten spelen om ervoor te zorgen dat iedereen de communicatie kreeg. Maar door automatisering neemt de software dergelijke taken over.  

Stel dat u een vereniging beheert. Het is belangrijk om de leden op de hoogte te houden van alles wat er gebeurt. Software voor verenigingsbeheer gebruiken zal het proces sneller en soepeler maken. Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van dergelijke innovaties.

 • De software maakt de centralisatie van ledengegevens mogelijk. Iedereen in het marketingteam kan snel toegang krijgen wanneer hij of zij dit nodig heeft. 
 • De lidmaatschapsbeheersoftware werkt op mobiele sites, tablets of internet. Het maakt externe toegang mogelijk wanneer het team contact moet opnemen met leden
 • Beschikbaarheid van tools die de betrokkenheid en verbinding tussen leden en beheerders vergroten
 • De teams krijgen toegang tot een uitgebreid pakket tools voor taakbeheer
 • Leden kunnen het speciale portaal gebruiken voor een betere betrokkenheid
 • Het versturen van massale e-mails of nieuwsbrieven is eenvoudig dankzij het ingebouwde uitzendsysteem. 

Automatisering kan het team ook helpen hun communicatie te personaliseren. Neem het voorbeeld van de komst van nieuwe leden. Het is belangrijk om hen welkomstberichten te sturen. 

Maar vanwege de werkdruk kan het gemakkelijk zijn om deze belangrijke stap over het hoofd te zien. Met de juiste softwarekunnen de teams geautomatiseerde welkomst-e-mails plannen.  

Het kiezen van de juiste automatisering is van cruciaal belang voor het succes van uw e-mailcampagnes. Bepaal wat uw behoeften zijn voordat u een definitieve beslissing neemt. 

Tips en trucs voor geautomatiseerde e-mailmarketing

Houd rekening met de volgende tips en trucs voor geautomatiseerde e-mailmarketing.  

1. Begrijp waar e-mailmarketing het beste werkt

E-mailmarketing gaat over voortdurende betrokkenheid. Het directe resultaat is een betere relatie met klanten waardoor de kans op conversies groter wordt. 

Er zijn verschillende scenario's waarin dit het beste werkt. Deze omvatten:-

 •  Welkom e-mails voor nieuwe abonnees. Het biedt een fantastische gelegenheid om meer te praten over uw producten, diensten en merk. De berichtgeving moet de klant voorzien van alle benodigde informatie. Het zal hun interactie met een bedrijf veel beter maken. En vergeet alsjeblieft niet te vermelden waarom jij een betere optie bent dan de concurrentie. 
 • Verlaten cart-e-mails herinner klanten eraan hun aankopen te voltooien. Voeg subtiele signalen toe om de klant de juiste actie te laten ondernemen. Dat kan door meer informatie te verstrekken. U kunt ze ook betrekken door suggestieve vragen te stellen over de mislukte aankoop. 
 • Win e-mails terug om de interesse weer op te wekken bij klanten die eraf lijken te vallen. Het is nu een goed moment om wat prikkels in te zetten. 
 • Zonsondergang stroomt klanten daadwerkelijk aanmoedigen om zich af te melden. Op dit punt vraag je je af: waarom zou een marketeer dat doen? Wat heeft het voor zin om een ​​koude voorsprong op uw e-maillijst te houden? Zie het als het opruimen van kleding die je niet meer draagt, om ruimte te creëren voor andere outfits. En e-mailproviders zullen het merken wanneer uw e-mails aan inactieve leden in de spam- of junk-mappen terechtkomen. De straffen omvatten onder meer het op de zwarte lijst plaatsen, wat u zich niet kunt veroorloven.
 • Mijlpaal e-mails om de speciale gelegenheden van de klant te herinneren. 

2. Segmentatie van e-maillijsten is van cruciaal belang

Uw e-maillijst bestaat uit verschillende personen met verschillende behoeften en interesses. Je kunt ze niet allemaal op één hoop gooien en op dezelfde manier behandelen.

Stel je voor dat je ouderschapsinformatie naar Generatie Z stuurt. Zij hebben geen enkele interesse in dergelijke informatie. Heeft u, terwijl u de verzonden e-mailcommunicatie afvinkt, iets bereikt? 

Daarom is een van de eerste marketingregels het begrijpen van uw doelgroep. Hiermee kunt u ze in verschillende groepen segmenteren, afhankelijk van specifieke criteria. 

De open rates voor gerichte berichten zijn hoog omdat u relevante informatie verstrekt.  

3. Personaliseer uw geautomatiseerde e-mails

Neem de tijd om na te denken over de inhoud die in uw geautomatiseerde e-mails. Het kan een grote impact hebben op het soort ervaring dat mensen hebben.  

De kans is groter dat een klant een e-mail leest die u specifiek aan hem of haar hebt gericht. Dat betekent dat de geachte heer/mevrouw manier om dingen te doen niet meer bestaat. 

Met automatisering hoeft u niet elke afzonderlijke naam en adres in te typen. De software haalt de details uit de lijst en past elke e-mail aan.  

Krijg jij het niet helemaal warm van binnen als je een welkomstbericht ontvangt nadat je je hebt aangemeld bij een platform? Wat dacht u van een verjaardags- of speciaal jubileumbericht. Dergelijke communicatie is vrij standaard, waardoor een sjabloon kan worden ontwikkeld. 

Hetzelfde geldt voor zaken als promoties of speciale evenementen. Het team hoeft alleen maar de informatie aan te passen, afhankelijk van wat er gebeurt.  

4. Toegankelijkheid tussen platforms en apparaten is een must

Kies bij het kiezen van uw automatisering alleen voor automatisering die platformonafhankelijke en apparaatoverschrijdende toegankelijkheid mogelijk maakt. Dat betekent dat u het op verschillende browsers, besturingssystemen en apparaten kunt gebruiken. 

De ervaring moet overal hetzelfde zijn, zonder dat er aanpassingen aan de configuraties nodig zijn. Stel je voor dat klanten je e-mails alleen op een desktopapparaat kunnen openen. Dat betekent dat u meer dan verliest 55% van het internetverkeer dat afkomstig is van mobiele apparaten.  

5. Geef abonnees enige controle

Het marketingteam verzamelt standaard leads. Maar niet iedereen op die lijst is geïnteresseerd in wat u te bieden heeft. Het bombarderen van dergelijke doelgroepen met e-mails kan een averechts effect op u hebben.  

Zoals we al hebben aangegeven, kunnen ze de e-mails naar spam of junkmail sturen. Je wilt ook niet hinderlijk zijn. Wie weet kunnen ze op een slechte dag een slechte recensie achterlaten over hoe opdringerig je bent. Dus de klanten een beetje controle geven, omvat onder meer: ​​-

 • Een gemakkelijke opt-out-optie bieden. Het is geweldig om een ​​reden te weten waarom ze eruit willen. Maar koppel hun vertrek niet aan het beantwoorden van lange vragenlijsten. 
 • Klanten de mogelijkheid bieden hun voorkeuren te kiezen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze alleen geïnteresseerd zijn in specifieke informatie.  
 • Het sturen van zonsondergangstromen om hen ertoe aan te zetten actie te ondernemen, inclusief weggaan
 • Ontvang feedback over het soort informatie dat ze graag zouden willen ontvangen. Het biedt uitstekende details die kunnen helpen bij een juiste segmentatie. Bovendien zullen dergelijke inzichten helpen bij het aanpassen of personaliseren van communicatie.  

6. Denk na over het communicatiemedium

Veel mensen houden van video-inhoud omdat deze gemakkelijk te consumeren is. Marketeers worden er naartoe aangetrokken omdat het de betrokkenheid en interactie vergroot. Maar in het geval van e-mailmarketing, wilt u misschien teruggaan naar de geschreven inhoud. 

Houd het nauwkeurig en werk aan communicatie, met weinig woorden. Zorg ervoor dat de inhoud scanbaar is en dat opvallende punten er in één oogopslag uitspringen. Ja, dat betekent dat u een paar tussenkopjes en opsommingstekens moet toevoegen. 

Niemand wil een video van vijf minuten bekijken als ze de e-mail in minder dan een minuut kunnen scannen. Moet je video helemaal afschaffen? Het antwoord is nee. Maar denk erover na om een ​​link te plaatsen in plaats van een video in te sluiten. De ontvanger kan kiezen of hij wil kijken of niet.  

7. Geef ontvangers subtiele duwtjes om de e-mails te openen

Zoals gezegd vergroot het plaatsen van de naam van een klant in de e-mail de kans dat de ontvanger deze opent. 

Maar er zijn andere manieren waarop u de betrokkenheid kunt verbeteren. Deze omvatten het aanbieden van prikkels zoals kortingen, exclusieve aanbiedingen en kortingsbonnen. 

Een andere manier is om een ​​gevoel van urgentie te creëren met tijdelijke aanbiedingen. De truc is om ze zeldzaam te maken, zodat klanten iets hebben om naar uit te kijken.  

En we kunnen de cruciale rol van oproepen tot actie (CTA) niet negeren. Marketeers moeten de tijd nemen om te leren hoe ze een krachtige CTA kunnen schrijven. En dat is nog niet alles: zelfs de plaatsing in de e-mail is van belang. 

Het is interessant om op te merken dat sommige actiewerkwoorden tegen je kunnen werken. Woorden als downloaden, invoeren en indienen kunnen opdringerig overkomen. Ze wekken de indruk dat u wilt dat de klant werkt of zijn energie of tijd opgeeft. 

Personaliseer de CTA met woorden die de klant rechtstreeks aanspreken. Daartoe behoren onder meer ik, ik, ik en mijn. De psychologie van het schrijven van een CTA is inderdaad een ander onderwerp waard.  

8. Consistentie en timing zijn cruciaal

Als u de doelgroep goed begrijpt, heeft u wellicht een idee wanneer de kans groot is dat zij e-mails openen. Stel dat uw klanten thuisblijvende moeders zijn. De ochtend is misschien niet de beste tijd, omdat ze de dag proberen te beginnen. 

Als de kinderen naar school gaan, mogen ze even ontspannen. Onder het genot van een kop koffie staan ​​ze misschien open voor het lezen van e-mails. Het zou dus een goed idee zijn om van 10 uur tot ongeveer XNUMX uur te streven. 

Het is van cruciaal belang dat u de juiste timing hanteert als u hoge open rates wilt bereiken. Bereid u voor op een testronde op verschillende tijdstippen om te zien welke voor u goed werkt.  

Door zich aan e-mailschema's te houden, weten abonnees wanneer ze e-mails kunnen verwachten. Het mooie is dat je met automatisering verzendingen kunt plannen zonder dat je daar zelf bij betrokken hoeft te zijn.  

9. Analyseer uw geautomatiseerde e-mailmarketingcampagnes

U kunt het succes van uw e-mailcampagnes alleen kennen als u de resultaten bijhoudt. Begin met benchmarks of KPI’s, waartegen u de prestaties gaat meten. Denk hierbij aan leveringspercentages, openingspercentages en klikfrequenties. Maar de beste indicator voor succes zijn hogere conversiepercentages.  

Conclusie 

Het automatiseren van e-mailmarketingcampagnes heeft zoveel voordelen. Er is een hoge efficiëntie, het stroomlijnen van workflows en een hogere productiviteit. Het kiezen van de juiste automatisering is van cruciaal belang, afhankelijk van uw behoeften. 

Ontwikkel een goede e-maillijst en vergeet niet deze te segmenteren. Dit maakt een goede targeting mogelijk, wat resulteert in hogere open tarieven. Gepersonaliseerde e-mails, wees consistent en zorg voor de juiste timing.  

Bombardeer ontvangers niet met tonnen e-mails. Anders belandt u in de spammappen. Geef klanten de mogelijkheid om te kiezen of ze de e-mails willen ontvangen of niet. 

Vergeet dit ten slotte niet analyseer prestaties. Het is de enige manier om te weten wat wel of niet werkt.