Home  /  email marketing  / E-mailmarketing 101: een gids voor beginners

E-mailmarketing 101: een gids voor beginners

E-mailmarketing 101 Een gids voor beginners.

E-mailmarketing is een waardevolle strategie die voordelen oplevert ondernemingen en individuen gelijk. Hiermee kunt u verbinding maken met uw publiek en waardevolle inhoud rechtstreeks delen. Als u nieuw bent op het gebied van e-mailmarketing, hoeft u zich geen zorgen te maken. Deze gids leidt u stap voor stap door de basisprincipes. Aan het einde beschikt u over de kennis en hulpmiddelen om vol vertrouwen aan uw e-mailmarketingtraject te beginnen. Of je nu een startende ondernemer bent, een gepassioneerde blogger of gewoon nieuwsgierig bent naar deze marketingstrategie, bij ons ben je aan het juiste adres. Laten we beginnen.

E-mailmarketing illustratie

Stap 1: Bouw uw e-maillijst op

Om te beginnen heeft u eerst een lijst nodig met mensen die uw e-mails echt willen ontvangen. Dit is wat u moet doen:

1. Bepaal uw doelgroep

Begin met het identificeren van uw ideale ontvangers. Volgens dit artikel is een doelgroep een groep mensen die centraal staan ​​in de producten, diensten of marketinginitiatieven van een bedrijf. Ze worden vaak geïdentificeerd op basis van leeftijd, geslacht, inkomen, interesses, moeilijkheden en doelen. Bepaal uw doelgroep door rekening te houden met het volgende:

 1. Demografie: Begin met het overwegen van de basisprincipes zoals leeftijd, geslacht, locatie en beroep. Deze factoren kunnen voorkeuren en gedrag beïnvloeden.
 2. Interesses: Duik dieper in waar uw publiek gepassioneerd over is. Wat zijn hun hobby's, favoriete bezigheden of interessegebieden? Als u hun interesses begrijpt, kunt u uw inhoud afstemmen op hun passies.
 3. Pijnpunten: Welke moeilijkheden of problemen heeft uw publiek waarbij uw aanbod kan helpen? Door pijnpunten te identificeren, kunt u direct op hun behoeften inspelen.
 4. Voorkeurscommunicatie: Sommigen geven de voorkeur aan korte en pittige e-mails, terwijl anderen diepgaande inhoud waarderen. Als u de voorkeursstijl van uw doelgroep begrijpt, zorgt u ervoor dat uw berichten bij hen resoneren.

2. Kies een e-mailmarketingplatform

Het selecteren van het juiste e-mailmarketingplatform is een cruciale beslissing in uw reis om effectief een e-maillijst op te bouwen en te onderhouden. Voorbeelden hiervan zijn Mailchimp, AWeber, ConvertKit, enz.

Dingen om over na te denken bij het kiezen van een e-mailmarketingservice

 1. Makkelijk te gebruiken: Het juiste platform moet gebruiksvriendelijk zijn en een intuïtieve interface bieden die taken zoals het ontwerpen van e-mails, het beheren van lijsten en het bijhouden van prestaties vereenvoudigt. Het zou u in staat moeten stellen zich te concentreren op het creëren van inhoud en het verbinden met uw publiek, in plaats van te worstelen met technische complexiteiten.
 2. Lijstbeheer: Het zou helpen als u uw doelgroep zou kunnen segmenteren, reacties zou kunnen automatiseren en uitschrijvingen efficiënt zou kunnen afhandelen. Het platform dat u kiest, moet u in staat stellen dit gemakkelijk te doen.
 3. Analytics: Gegevens zijn de levensader van uw e-mailmarketingstrategie. Het platform moet uitgebreide analyses bieden, waaronder open rates, click-through rates, conversiepercentages en meer. Met deze gegevens kunt u de effectiviteit van uw campagnes meten en datagestuurde beslissingen nemen.
 4. integratie: Bedenk hoe gemakkelijk het platform werkt met uw huidige tools en systemen. Het moet goed aansluiten bij uw website, e-commerceplatform en andere marketingtools om uw inspanningen te stroomlijnen.
 5. Prijzen: Uw budget is belangrijk. E-mailmarketingplatforms worden geleverd met verschillende prijsstructuren, vaak gebaseerd op het aantal abonnees of verzonden e-mails. Het is van cruciaal belang dat u een platform kiest dat bij uw budget past.
Landingspagina van e-mailmarketingtool MailChimp

3. Maak uw pop-upformulier

Nu u het e-mailmarketingplatform van uw voorkeur heeft gekozen, is de volgende stap het maken van een mooi pop-upformulier waardoor mensen zich bij uw lijst willen aansluiten. Met een handig hulpmiddel als Poptin, kunt u eenvoudig formulieren maken die bij uw stijl passen en meer mensen overtuigen om zich bij uw e-maillijst aan te sluiten.

Dingen waar u op moet letten bij het maken van uw pop-upformulier

 1. Eenvoud is de sleutel: Houd het ontwerp schoon en overzichtelijk. Gebruik een eenvoudig kleurenschema dat past bij de esthetiek van uw merk.
 2. Opvallende kop: Schrijf een overtuigende kop die duidelijk de waarde van een abonnement weergeeft. Gebruik opvallende lettertypen en kleuren om de boodschap te laten opvallen.
 3. Boeiende beelden: Gebruik relevante afbeeldingen of afbeeldingen die aansluiten bij uw merk. Een goed gekozen beeld kan emoties oproepen en de visuele aantrekkingskracht van de vorm vergroten.
 4. Duidelijke call-to-action (CTA): Uw CTA-knop moet prominent worden weergegeven en actiegerichte taal gebruiken, zoals ‘Abonneer u nu’ of ‘Aan de slag’.
 5. Minimale velden: Vraag alleen om essentiële informatie. In de meeste gevallen is een naam en e-mailadres voldoende. Lange formulieren kunnen potentiële abonnees afschrikken.
 6. Mobiele responsiviteit: Zorg ervoor dat uw formulier mobielvriendelijk is. Veel bezoekers bezoeken websites vanaf smartphones, dus het formulier moet er goed uitzien en functioneren op kleinere schermen.
Poptin Pop-upformulier tTemplate
Een pop-upformuliersjabloon voor e-mailmarketing op Poptin.

4. Bied loodmagneten aan

A loodmagneet vertegenwoordigt iets van grote waarde voor uw beoogde doelgroep, dat u verstrekt in ruil voor hun contactgegevens. Voorbeelden van effectieve loodmagneten zijn:

 1. Ebooks
 2. Guides
 3. Rapporten
 4. Checklists
 5. Hulpmiddelenkits enz.

 5: Promoot uw leadmagneten

Deel uw leadmagneten op sociale media, in blogartikelen en zelfs in uw email handtekening. gebruik pop-ups met exit-intent om bezoekers vast te leggen die op het punt staan ​​uw website te verlaten.

Afsluitintentie Pop-up
Voorbeeld van een pop-upformulier voor een exit-intentie op een website.

Stap 2: Schrijf boeiende e-mails

Nu je een groeiende lijst met abonnees hebt, is het tijd om e-mails te maken die je publiek boeien. Hier is hoe:

 1. Opleiden en informeren: Uw inhoud moet waarde bieden, of het nu gaat om educatieve blogposts, informatieve nieuwsbrieven of exclusieve inzichten. Abonnees moeten het gevoel hebben dat ze iets winnen door uw e-mails te openen.
 2. Consistentie: Zorg voor een consistent verzendschema, zodat abonnees weten wanneer ze uw e-mails kunnen verwachten. Consistentie schept anticipatie en vertrouwen.
 3. Personalisatie: Adresseer abonnees met hun voornaam in e-mails. Pas inhoud aan op basis van hun eerdere interacties of voorkeuren.
 4. Verhaal vertellen: Verwerk storytelling in uw e-mails. Deel anekdotes, casestudy's of succesverhalen van klanten. Verhalen resoneren met lezers en maken uw inhoud gedenkwaardig.
 5. Boeiende onderwerpregels: Schrijf verleidelijke onderwerpregels die de nieuwsgierigheid prikkelen of een voordeel bieden. De onderwerpregel is het eerste wat abonnees zien, dus zorg ervoor dat deze aantrekkelijk is.
 6. Duidelijk en beknopt: Houd uw inhoud beknopt en to the point. Gebruik duidelijke taal, vermijd jargon en maak het scanbaar met kopjes en opsommingstekens.
 7. Oproep tot actie: Elke e-mail moet een duidelijke call-to-action bevatten. Of het nu gaat om het lezen van een artikel, het bekijken van een video of het doen van een aankoop: u kunt uw abonnees vertellen wat ze vervolgens moeten doen.

Stap 3: Meten en optimaliseren

Een beroemd citaat van Peter Drucker geldt: “Je kunt niet verbeteren wat je niet meet”. In de gaten houden hoe goed uw e-mailcampagnes het doen, is cruciaal voor het behalen van betere resultaten.

E-mailmarketingstatistieken om te monitoren

 1. Open ratio: Het percentage ontvangers dat uw e-mails opent. Een hoog openpercentage duidt op sterke onderwerpregels en inhoud.
 2. Klikfrequentie (CTR): het percentage ontvangers dat op links in uw e-mails klikt. Een hoge CTR duidt op boeiende inhoud.
 3. Conversiepercentage: Het deel van de mensen dat iets doet wat jij wilt, zoals een aankoop doen. Een hoog conversiepercentage duidt op effectieve oproepen tot actie.
 4. Bouncepercentage: Het percentage e-mails dat niet kon worden afgeleverd. Hoge bouncepercentages kunnen duiden op verouderde of onjuiste e-mailadressen.
 5. Uitschrijfpercentage: Het percentage personen dat ervoor kiest om uw e-mails niet meer te ontvangen. Een hoog afmeldingspercentage kan duiden op irrelevante inhoud of overmatig verzenden.

[Aanbevolen: Top vier e-mailmarketingtools om de ROI bij te houden]

Marketinganalyse illustratie

Optimaliseer uw e-mailmarketing

 1. Segmentatie: Gebruik de inzichten uit uw analyses om uw e-maillijst verder te segmenteren en nog meer gepersonaliseerde inhoud te verzenden.
 2. A/B-testing: Experimenteer met verschillende onderwerpregels en stuur tijden om te zien wat het beste aanspreekt bij uw publiek.
 3. Geautomatiseerde antwoorden: Stel geautomatiseerde antwoorden in op basis van gebruikersgedrag, zoals e-mails over verlaten winkelwagentjes of follow-ups na aankoop.
 4. Lijst Hygiëne: Schoon uw e-maillijst regelmatig op om inactieve of niet-bezorgde adressen te verwijderen, waardoor de afleverbaarheid wordt verbeterd.
 5. Continu lerende: Blijf op de hoogte van e-mailmarketingtrends en -technologieën om uw strategie in de loop van de tijd aan te passen en te optimaliseren.

Veelgemaakte fouten die u moet vermijden bij e-mailmarketing

Bij het samenstellen van een e-maillijst is het raadzaam om enkele fouten te vermijden die uw inspanningen kunnen belemmeren. Voorbeelden van dergelijke fouten zijn onder meer:

 1. E-maillijsten kopen: Koop nooit e-maillijsten. Deze lijsten bevatten vaak verouderde of irrelevante contacten, wat resulteert in hoge bouncepercentages en schade aan de reputatie van uw afzender.
 2. Toestemming negeren: Vraag altijd uitdrukkelijke toestemming van personen voordat u ze aan uw lijst toevoegt. Dit zorgt ervoor dat abonnees echt van je willen horen.
 3. Afmeldingen negeren: Respecteer afmeldingsverzoeken onmiddellijk. Als u dit niet doet, schendt u de regelgeving en kan dit de reputatie van uw afzender schaden.
 4. Segmentatie verwaarlozen: Het niet segmenteren van uw e-maillijst leidt tot het verzenden van irrelevante inhoud naar abonnees. Segmentatie zorgt ervoor dat ontvangers e-mails ontvangen die zijn afgestemd op hun interesses.
 5. Inconsistente verzending: Zorg voor een consistent schema voor het verzenden van e-mails. Onregelmatige e-mails kunnen abonnees in verwarring brengen en tot verminderde betrokkenheid leiden.
 6. Gebrek aan mobiele optimalisatie: Het negeren van mobiele optimalisatie kan leiden tot slechte gebruikerservaringen voor mobiele gebruikers, die een aanzienlijk deel van de e-mailontvangers uitmaken.
 7. Onderwerpregels met spam: Vermijd clickbait of misleidende onderwerpregels die uw geloofwaardigheid kunnen schaden en tot hoge uitschrijvingspercentages kunnen leiden.
 8. Beveiligingstool verwaarlozens: WachtwoordmanagersFirewalls en inbraakdetectiesystemen lopen het risico gevoelige abonneegegevens in gevaar te brengen. Als u deze niet gebruikt, kan dit leiden tot schendingen, het vertrouwen ondermijnen en juridische gevolgen met zich meebrengen.

Conclusie

Het opbouwen van een e-maillijst is een spannende reis die een zorgvuldige planning vereist. Het gaat niet alleen om het verzamelen van e-mailadressen; het gaat erom een ​​gemeenschap van betrokken abonnees te koesteren die uw inhoud echt waarderen. Door de stappen in dit artikel te volgen, bent u goed op weg om een ​​bloeiende e-maillijst te creëren waar u of uw bedrijf aanzienlijk van kan profiteren.

Bedenk ook dat het opbouwen van een bloeiende e-maillijst een continu proces is en geduld vereist, consistent blijft en uw strategie voortdurend aanpast op basis van gegevens en feedback. Met toewijding en de juiste tools kunt u een succesvolle e-maillijst creëren die conversies stimuleert en betekenisvolle verbindingen met uw publiek bevordert.

Contentschrijver bij Poptin.